De Routes

De organisatie van Eroica Limburg heeft voor de derde editie weer een paar stappen gezet om het parcours nog mooier en verrassender te maken. De regio Limburg met z’n heuvels, plateaus, de meanderende Maas, de vele kastelen, grotten en historische plaatsen leent zich als geen ander voor hét retro wielerevent van de wereld; Eroica. Het is dan ook geen verrassing dat al deze elementen een rol spelen in de routes van dit jaar. Eroica Limburg 2018 kent drie routes, te weten: zestig kilometer, honderd kilometer en honderdzestig kilometer. Eroica Limburg start in het centrum van Valkenburg bij koffie- en wijnbar Cup & Vino. Alle routes lopen nadrukkelijk over de landsgrenzen heen richting Belgie en of Duitsland.
 

Eroica Limburg 2018 kent drie routes, te weten: zestig kilometer, honderd kilometer en honderdzestig kilometer. Twee van de drie routes gaan nadrukkelijk over de grenzen heen richting Belgie. Alle routes starten in het centrum van Valkenburg bij koffie- en wijnbar Cup & Vino. Geen begin van Eroica zonder een lekkere espresso van de nummer 1 koffiebar van Zuid-Limburg.
De details van de verschillende routes worden medio 2018 bekendgemaakt.

Ophalen startbescheiden:
Vrijdag 17.00 tot 21.00 uur - Zaterdag 6.30 tot 10.00 uur

Crossborder historische route (60 kilometer)

De kortste van de drie Eroica Limburg routes is wellicht de route met de grootste historische verhalen. Deze route neemt ons mee terug in de tijd naar de Romeinen, we hebben een rustplek gepland in een middeleeuwse hoeve, en we rijden door de beruchte Siegfriedlinie heen op weg naar de oudste brouwerij van Nederland in Wijlre. Ingrediënten voor geweldige storytelling voor de deelnemers die zich interesseren voor geschiedenis en wielrennen.
De 60 kilometer route, net zoals alle andere routes, start in Valkenburg. Het peloton zet vervolgens koers naar de gemeente Voerendaal en de aldaar gelegen hoeve Cortenbach. Na de heerlijke versnaperingen bij Cortenbach zetten we koers door het “land van Kalk” op weg naar Ubachsberg. Hier dienen zich ook de eerste beklimmingen aan. Na 20 kilometer doemt het kleine dorpje Simpelveld voor de wielen van de deelnemers op. Simpelveld is bekend voor de verschillende kloosters en de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM). We rijden over het station terrein langs de wagons waar je zelfs nog de stoomtrein richting Kerkrade zou kunnen nemen. We vervolgen de weg naar Bocholtz, bekend voor zijn Romeins verleden. Vergeet niet je paspoort mee te nemen als we de Duitse grens passeren door de beruchte Siegfiedline heen. Overblijfselen van een donkere periode in de Europese geschiedenis. Na een mooie beklimming en afdaling van de Slangenweg rijden we Vaals binnen vanaf de Duitse kant. We beklimmen het beroemde Drielandenpunt van een onbekende zijde. De afdaling naar Plombieres brengt ons vervolgens in het derde land van deze Eroica route, België. Het verblijf bij onze zuiderburen is van korte duur als we over prachtige gravelwegen via Vijlen en Mechelen in Gulpen aankomen. Het is dan nog een kattensprong naar de Brand Bierbrouwerij in Wijlre waar heerlijke biertjes en sandwiches op ons wachten. Na dit bezoek krijgen we nog een paar uitdagende beklimmingen voor de kiezen alvorens we via kasteel Schaloen en het beroemde “Luciano Berruti” bruggetje de finish in Valkenburg bereiken.
Start: 9.00u - 10:00u

Klik hier voor de routebeschrijving

Maas route (100 kilometer)

De “Maas route” telt 100 kilometer aan wegen door het prachtige landschap van de grensregio Limburg. Na de start in Valkenburg maken we koers richting de beroemde grotten van het middeleeuwse stadje. Vergeet niet je koplampen mee te nemen! Dit wordt een zeer bijzondere ervaring. Na de passage door de grotten doemt ineens, de meest beroemde berg van Nederland op, de Cauberg. Menig wereldkampioenschap en Amstel Gold Race is op deze “berg” beslist. Als je weer op adem bent gekomen rijden we door de fruitregio van Eijsden-Margraten. De eerste bevoorrading van deze afstand is gelegen in het idyllische dorpje Eijsden. Naast het bekende restaurant 'Aon t Bat' wordt een bijzondere rustplek ingericht. Na een kilometer of dertig zet de honderd kilometer route al snel voet op Belgische bodem. Via een bijzonder vervoersmiddel wordt dit peloton over de Maas afgezet op een heus eiland, midden tussen België en Nederland in, waarna de deelnemers de Maas een paar maal zullen overschrijden. Het beroemde fort uit de Tweede Wereldoorlog Eben Emael zal ook worden gepasseerd. Over het parcours van de Amstel Gold Race rijdt het peloton terug richting Limburgs Heuvelland. Uiteraard passeren de Eroica ‘helden’ ook nog even het iconische Belgisch Rijwielhuis in Geulhem. Bij Emiel vind je misschien wel het onderdeel van je fiets waar je al jaren naar op zoek was. Hij is namelijk de eigenaar van een van de oudste wielerzaken in Limburg, dat gaat gepaard met vel oud gereedschap en onderdelen. De deelnemers krijgen misschien zelfs Emiel, de eigenaar van het rijwielhuis, zo gek dat hij zijn accordeon gaat bespelen. Wie durft het hem te vragen? In Voerendaal, bij hoeve Cortenbach, en in Wijlre bij de Brandbier brouwerij krijgen de deelnemers het beste wat Limburg qua streekgerechten heeft aangeboden. Een prachtige route voor de liefhebbers.
Start: 8.00u - 9.00u

Klik hier voor de routebeschrijving

Helden route (160 kilometer)

De laatste en zwaarste route van Eroica Limburg 2018 is de 160-kilometer route die ook uit Valkenburg start. Dit is de ultieme Eroica ervaring die Limburg te bieden heeft. Zowat alle hoogtepunten van de grensregio Limburg zitten verpakt in deze route. Het beste van de grensregio verenigd in honderdzestig kilometer trappen op de pedalen. Trek je riempjes maar goed aan want dit is een rit voor de echte ‘helden’. Naast alle hierboven beschreven highlights pakt deze route nog een paar fraaie kilometers over en langs de grensmaas (zie ook de 100-kilometer route). Na een van de vele grenspassages wordt via het Heuvelland het “Land van Kalksteen” aangedaan om een tussenstop te maken bij landgoed Cortenbach. Na genoten te hebben van de heerlijke ambachtelijke gerechten bij Cortenbach rijden we door de vele kleine dorpjes die Limburg kent richting Simpelveld en Bocholtz, die bekend staan voor de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij en een rijk Romeins verleden. In de buurt van Bocholtz passeren we de beruchte Siegfriedlinie en rijden we Duitsland binnen. We blijven op Duitse wegen voor de komende 10 kilometer alvorens we het Drielandenpunt bereiken. Of was het nu een vierlandenpunt? Het zal de vraag van de dag zijn hoeveel keren je nu eigenlijk een grens bent gepasseerd…:) Het antwoord op die vraag zal zelfs voor lokale inwoners erg lastig zijn om te beantwoorden. Na een kort bezoek aan Franstalig België zetten we koers richting Vijlen, Mechelen en Gulpen, waar we een paar prachtige gravelwegen hebben weten te vinden.
Afzien maakt dorstig, geen angst, ook hier hebben we aan gedacht. Alle deelnemers kunnen hun dorst lessen bij de Brand bierbrouwerij in Wijlre. Het Bier waar Limburg trots op is staat klaar voor je. Drink met mate want na de brouwerij staat de Dodeman op het programma. Een gewaarschuwd ‘man’ telt voor twee…. Via de slotgracht van het indrukwekkende Kasteel Schaloen en de beroemde “Luciano Berruti” brug rijden we uiteindelijk terug richting de finish in wereldwielerstad Valkenburg.
Start: 7.00u - 8.00u

Klik hier voor de routebeschrijving

     
      

               
                 

                   

@ L’Eroica 2014 | VAT Code IT01357870524
Eroica Limburg    |    2017 All Rights Reserved
Website designed by 93ft.com and developed by Alias