De Routes

De organisatie van Eroica Limburg heeft voor de derde editie weer een paar stappen gezet om het parcours nog mooier en verrassender te maken. De regio Limburg met z’n heuvels, plateaus, de meanderende Maas, de vele kastelen, grotten en historische plaatsen leent zich als geen ander voor hét retro wielerevent van de wereld; Eroica. Het is dan ook geen verrassing dat al deze elementen een rol spelen in de routes van dit jaar.
 
Eroica Limburg 2018 kent drie routes, te weten: zestig kilometer, honderd kilometer en honderdzestig kilometer. Twee van de drie routes gaan nadrukkelijk over de grenzen heen richting Belgisch Limburg. Alle routes starten in het centrum van Valkenburg bij koffie- en wijnbar Cup & Vino. Geen begin van Eroica zonder een lekkere espresso van de nummer 1 koffiebar van Zuid-Limburg.

De details van de verschillende routes worden medio 2018 bekendgemaakt.

Starttijden:
160 km 7.00 - 8.30 uur
100 km 8.00 - 9.30 uur
60 km 9.00 - 10:30 uur

Ophalen startbescheiden:
Vrijdag 17.00 tot 21.00 uur
Zaterdag 6.30 tot 10.00 uur

Small - 60 km

Bij de korte route ligt de nadruk op het Limburgse Heuvelland en de fruitstreek rondom de gemeente Eijsden-Margraten. Uiteraard passeert dit peloton de grotten van Valkenburg en de Cauberg. In de gemeente Eijsden-Margraten, de fruitteelt gemeente van Limburg, stopt het peloton even bij Fruit Erop Uit. Deze organisatie biedt de deelnemers op een verrassende manier het beste aan wat Limburg te bieden heeft op het gebied van de fruitteelt. Absoluut hoogtepunt van alle routes is de passage over de Amerikaanse oorlogsbegraafplaats in Margraten. We brengen een indrukwekkend saluut aan deze helden, onze bevrijders, die gevallen zijn in de strijd. Vervolgens zetten de rijders koers naar het ‘Land van Kalk’. De bevoorrading van deze route vindt plaats bij landgoed Cortenbach in Voerendaal. Na het bezoek aan deze bijzondere locatie wordt koers gemaakt over onverharde wegen naar de Brand Bierbrouwerij in Wijlre. Na een lekker fris biertje volgen een paar pittige doch prachtige beklimmingen op weg naar de finish in Valkenburg.

Medium - 100 km

De honderd kilometer route (net zoals de honderdzestig kilometer) volgt in het begin de route van de zestig kilometer met alle reeds hierboven beschreven highlights. De eerste bevoorrading van de honderd en honderdzestig kilometer is bij het idyllische kasteel Rijckholt in Gronsveld. Na een kilometer of dertig zet de honderd en honderdzestig kilometer route al snel voet op Belgische bodem. Via een bijzonder vervoersmiddel wordt dit peloton over de Maas afgezet op een heus eiland, midden tussen België en Nederland in, waarna de deelnemers over de Belgische wegen verder rijden richting de tweede rustplaats de Waterburcht in Millen (Riemst). Deze historische locatie met een mooi terras op de binnenhof pakt uit met een heuse tentoonstelling van oude wielerkleding. Via de beruchte Hallembaye wordt koers gezet naar Limburg. Via en langs het parcours van de Amstel Gold Race komt het peloton terug richting Valkenburg. Uiteraard passeren de Eroica ‘helden’ ook nog even het iconische Belgisch Rijwielhuis in Geulhem (geldt voor alle routes). Naast een retro Red Bull stop krijgen de deelnemers misschien zelfs Emiel, de eigenaar van het rijwielhuis, zo gek dat hij zijn accordeon gaat bespelen. Wie durft het hem te vragen?

Large - 160 km

De laatste en zwaarste route van Eroica Limburg 2017 is de honderdzestig kilometer route. Dit is de ultieme Eroica ervaring die Limburg te bieden heeft. Alle hoogtepunten van de grensregio Limburg zitten verpakt in deze route. Het beste van de grensregio verenigd in honderdzestig kilometer trappen op de pedalen. Trek je riempjes maar goed aan want dit is een rit voor de echte ‘helden’. Naast alle hierboven beschreven highlights pakt deze route nog een paar fraaie kilometers in Belgisch Limburg. Na de laatste grenspassage wordt via het Heuvelland het “Land van Kalksteen” aangedaan om een tussenstop te maken bij landgoed Cortenbach waar de derde en laatste bevoorrading plaatsvindt (geldt alleen voor 60 en 160 kilometer). Na Cortenbach rijden we door de vele kleine dorpjes die Limburg kent. Afzien maakt dorstig, geen angst, ook hier hebben we aan gedacht. De deelnemers aan de 60 en 160 kilometer routes kunnen hun dorst lessen bij de Brand bierbrouwerij in Wijlre. Het Bier waar Limburg trots op is staat klaar voor je. Drink met mate want na de brouwerij staat de Dodeman op het programma. Een gewaarschuwd ‘man’ telt voor twee…. Via de slotgracht van het indrukwekkende Kasteel Schaloen rijden we uiteindelijk terug richting de finish in wereldwielerstad Valkenburg.


     
     

                 
                 
                   

@ L’Eroica 2014 | Website designed by 93ft.com and developed by Alias