De Routes

De organisatie van Eroica Limburg heeft voor de derde editie weer een paar stappen gezet om het parcours nog mooier en verrassender te maken. De regio Limburg met z’n heuvels, plateaus, de meanderende Maas, de vele kastelen, grotten en historische plaatsen leent zich als geen ander voor hét retro wielerevent van de wereld; Eroica. Het is dan ook geen verrassing dat al deze elementen een rol spelen in de routes van dit jaar.
 
Eroica Limburg 2018 kent drie routes, te weten: zestig kilometer, honderd kilometer en honderdzestig kilometer. Twee van de drie routes gaan nadrukkelijk over de grenzen heen richting Belgisch Limburg. Alle routes starten in het centrum van Valkenburg bij koffie- en wijnbar Cup & Vino. Geen begin van Eroica zonder een lekkere espresso van de nummer 1 koffiebar van Zuid-Limburg.
De details van de verschillende routes worden medio 2018 bekendgemaakt.

Ophalen startbescheiden:
Vrijdag 17.00 tot 21.00 uur - Zaterdag 6.30 tot 10.00 uur

Small - 60 km

De kortste van de drie Eroica Limburg routes is wellicht de route met de grootste historische verhalen. Deze route neemt ons mee terug in de tijd naar de Romeinen, we hebben een rustplek gepland in een middeleeuwse hoeve, en we rijden door de beruchte Siegfriedlinie heen op weg naar de oudste brouwerij van Nederland in Wijlre.Ingrediënten voor geweldige storytelling voor de deelnemers die zich interesseren voor geschiedenis en wielrennen.
De 60 kilometer route, net zoals alle andere routes, start in Valkenburg. Het peloton zet vervolgens koers naar de gemeente Voerendaal en de aldaar gelegen hoeve Cortenbach. Op het landgoed worden de beste aspragus van het land geserveerd samen met witte wijn van eigen land. Na deze heerlijke versnaperingen bij Cortenbach zetten we koers door het “land van Kalk” op weg naar Ubachsberg. Hier dienen zich ook de eerste beklimmingen aan. Na 20 kilometer en een prachtige afdaling doemt het kleine dorpje Simpelveld voor de wielen van de deelnemers op. Simpelveld is bekend voor de verschillende kloosters en de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM). We rijden over het station terrein langs de wagons waar je zelfs nog de stoomtrein richting Kerkrade zou kunnen nemen. We vervolgen de weg naar Bocholtz, bekend voor zijn Romeins verleden. Vergeet niet je paspoort mee te nemen als we de Duitse grens passeren door de beruchte Siegfiedline heen. Overblijfselen van een donkere periode in de Europese geschiedenis. Na een mooie beklimming en afdaling van de Slangenweg rijden we Vaals binnen vanaf de Duitse kant. We beklimmen het beroemde Drielandenpunt van een onbekende zijde. De afdaling naar Plombieres brengt ons vervolgens in het derde land van deze Eroica route, België. Het verblijf bij onze zuiderburen is van korte duur als we over prachtige gravelwegen via Vijlen en Mechelen in Gulpen aankomen. Het is dan nog een kattensprong naar de Brand Bierbrouwerij in Wijlre waar heerlijke biertjes en sandwiches op ons wachten. Na dit bezoek krijgen we nog een paar uitdagende beklimmingen voor de kiezen alvorens we via kasteel Schaloen en het beroemde “Luciano Berruti” bruggetje de finish in Valkenburg bereiken.

Starttijden: 9.00 - 10:30 uur

Medium - 100 km

De “Belgisch Limburgse route” telt 100 kilometer aan wegen door het prachtige landschap van de beiden provincies Limburg. Door een goede samenwerking tussen de provincies kunnen we de deelnemers van deze afstand het beste van twee werelden aanbieden.
Na de start in Valkenburg maken we koers richting de beroemde grotten van het middeleeuwse stadje. Vergeet niet je koplampen mee te nemen! dit wordt een zeer bijzondere ervaring. Na de passage door de grotten doemt ineens, de wellicht meest beroemde berg van Nederland op, de Cauberg. Menig wereldkampioenschap en Amstel Gold Race is op deze “berg” beslist. Als je weer op adem bent gekomen rijden we door de fruitregio van Eijsden-Margraten. We passeren de Amerikaanse begraafplaats van Margraten en brengen een saluut aan hen die het leven voor onze vrijheid hebben gegeven.
De eerste bevoorrading van deze afstand is gelegen in het idyllische dorpje Eijsden. Naast het bekende restaurant 'Aon t Bat' wordt een bijzondere rustplek ingericht in samenwerking met 'Fruit er op uit' (Fruit sector van Eijsden Margraten). Na een kilometer of dertig zet de honderd kilometer route al snel voet op Belgische bodem. Via een bijzonder vervoersmiddel wordt dit peloton over de Maas afgezet op een heus eiland, midden tussen België en Nederland in, waarna de deelnemers over de Belgische wegen verder rijden richting de tweede rustplaats de Waterburcht in Millen (Riemst). Deze historische locatie met een mooi terras op de binnenhof pakt uit met een heuse tentoonstelling van oude wielerkleding. Via de beruchte Hallembaye wordt koers gezet naar Limburg. Via en langs het parcours van de Amstel Gold Race komt het peloton terug richting Valkenburg. Uiteraard passeren de Eroica ‘helden’ ook nog even het iconische Belgisch Rijwielhuis in Geulhem (geldt voor alle routes). Bij Emiel vind je misschien wel het onderdeel van je fiets waar je al jaren naar op zoek was. Hij is namelijk de eigenaar van een van de oudste wielerzaken in Limburg, dat gaat gepaard met vel oud gereedschap en onderdelen. De deelnemers krijgen misschien zelfs Emiel, de eigenaar van het rijwielhuis, zo gek dat hij zijn accordeon gaat bespelen. Wie durft het hem te vragen?Starttijden: 8.00 - 9.30 uur

Large - 160 km

De laatste en zwaarste route van Eroica Limburg 2018 is de 160-kilometer route die ook uit Valkenburg start. Dit is de ultieme Eroica ervaring die Limburg te bieden heeft. Zowat alle hoogtepunten van de grensregio Limburg zitten verpakt in deze route. Het beste van de grensregio verenigd in honderdzestig kilometer trappen op de pedalen. Trek je riempjes maar goed aan want dit is een rit voor de echte ‘helden’. Naast alle hierboven beschreven highlights pakt deze route nog een paar fraaie kilometers in Belgisch Limburg (zie ook de 100-kilometer route). Na een van de vele grenspassages wordt via het Heuvelland het “Land van Kalksteen” aangedaan om een tussenstop te maken bij landgoed Cortenbach waar de derde en laatste bevoorrading plaatsvindt (geldt alleen voor 60 en 160 kilometer). Na genoten te hebben van de heerlijke ambachtelijke gerechten bij Cortenbach, waaronder de heerlijke asperges, rijden we door de vele kleine dorpjes die Limburg kent richting Simpelveld en Bocholtz, die bekend staan voor de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij en een rijk Romeins verleden. In de buurt van Bocholtz passeren we de beruchte Siegfriedlinie en rijden we Duitsland binnen. We blijven op Duitse wegen voor de komende 10 kilometer alvorens we het Drielandenpunt bereiken. Of was het nu een vierlandenpunt? Het zal de vraag van de dag zijn hoeveel keren je nu eigenlijk een grens bent gepasseerd….:) Het antwoord op die vraag zal zelfs voor lokalen erg lastig zijn om te beantwoorden. Na een kort bezoek aan Franstalig België zetten we koers richting Vijlen, Mechelen en Gulpen, waar we een paar prachtige gravelwegen hebben weten te vinden.
Afzien maakt dorstig, geen angst, ook hier hebben we aan gedacht. De deelnemers aan de 60 en 160 kilometer routes kunnen hun dorst lessen bij de Brand bierbrouwerij in Wijlre. Het Bier waar Limburg trots op is staat klaar voor je. Drink met mate want na de brouwerij staat de Dodeman op het programma. Een gewaarschuwd ‘man’ telt voor twee…. Via de slotgracht van het indrukwekkende Kasteel Schaloen en de beroemde “Luciano Berruti” brug rijden we uiteindelijk terug richting de finish in wereldwielerstad Valkenburg.

Starttijden: 7.00 - 8.30 uur


     
      

                 
                 

                   

@ L’Eroica 2014 | Website designed by 93ft.com and developed by Alias