De Historie van Eroica

L' Eroica is een stichting die als doel had de oude gravelwegen van Toscane te beschermen en te behouden.
Deze romantische gedachte zorgde ervoor dat het wielerevenement in 1997 werd opgericht. Destijds verschenen er bij de eerste editie 92 deelnemers. Nu Eroica is uitgegroeid tot een wereldwijd succes, mede dankzij de passie van de organisatoren en de betrokkenheid van vele vrijwilligers, telt het aantal nu meer dan 5000 deelnemers. 

Limburg wielermekka, Valkenburg wereldwielerstad

De Provincie Limburg is onverbrekelijke verbonden met de wielersport, die in deze regio verankerd zit in de samenleving. Limburg kan beschouwd worden als hét wielermekka van Nederland. Reeds in september 1869 vond in Maastricht ‘een snelheidsproef op houten vélocipèdes’ plaats. Dat was vrijwel zeker de allereerste wielerkoers in Nederland. Enkele decennia later zou Mathieu Cordang historie schrijven door als eerste Limburger wereldkampioen te worden. In 1895 veroverde de coureur uit Blerick op de baan in Keulen de wereldtitel bij de amateurstayers.
 
Pionier Mathieu Cordang, die toentertijd ook met tweede plaatsen in de klassiekers Parijs-Roubaix en Bordeaux-Parijs als wegrenner furore maakte, genoot de eer de eerste van vele Limburgse renners te zijn die sindsdien op het allerhoogste niveau met succes acteerden en een belangrijk hoofdstuk van de Nederlandse wielerhistorie schreven. 

In Limburg proeft men de passie voor het cyclisme. Men is er niet alleen trots op haar wielrenners, maar gaat ook prat op de koersen op eigen bodem. Het glooiende en heuvelrijke landschap is sinds het begin van de twintigste eeuw voedingsbodem van ontelbare boeiende wielergevechten. Limburg als heilige wielergrond is actieterrein van alle belangrijke Nederlandse wedstrijden. Ontelbare kampioenschappen van Nederland werden en worden er nog steeds verreden. De Eneco Tour, Olympia’s Toer, Ster Elektrotoer en Holland Ladies Toer werken nog jaarlijks hun belangrijkste en zwaarste etappes af in de aan Duitsland en België grenzende provincie De Ronde van Limburg en Hel van het Mergelland zijn andere belangrijke klassiekers met de Amstel Gold Race als absoluut kroonjuweel. De ProTourklassieker, met start in Maastricht en finish op de Cauberg in Valkenburg, geldt als het internationale wielerparadepaardje van Nederland. Zelfs de allerbelangrijkste etappekoers ter wereld, de Tour de France, finishte drie keer in Limburg. 

De eerste keer in 1969 in Maastricht, vervolgens nog twee keer in Valkenburg in 1992 en in 2006 als gastheer van een onvergetelijk Limburgs Tourfeest. In 2009 trok ook de Ronde van Spanje door de provincie, met het Noord-Limburgse Venlo als etappeplaats.

Last but not least werd de Provincie Limburg door de UCI liefst zes keer uitverkoren voor de wereldkampioenschappen wielrennen. Wat dat betreft neemt de zuidelijkste Nederlandse provincie een bijzondere plaats in de rijke WK-historie in. Heerlen was ooit strijdtoneel van het WK op de weg. In 1967 veroverde Eddy Merckx er zijn eerste van drie wereldtitels bij de profs. De wereldkampioenschappen werden liefst vijf keer op het befaamde Caubergparcours in Valkenburg aan de Geul verreden: 1938 (Marcel Kint), 1948 (Briek Schotte), 1979 (Jan Raas), 1998 (Oscar Camenzind) en in 2012 (Philippe Gilbert). Een wereldrecord. Niet voor niets presenteert Valkenburg zich met gepaste trots als Wereldwielerstad. 

     
       

               
               

               

@ L’Eroica 2014 | VAT Code IT01357870524
Eroica Limburg    |    2017 All Rights Reserved
Website designed by 93ft.com and developed by Alias