NIEUWS
Presentatie Eroica Limburg

4 februari 2016

Op de foto van links naar rechts: Richard van Beek, Bennie Ceulen, Bert van Marwijk, Jan Smeets, Jan Janssen, Giancarlo Brocci, Leo van Vliet, Roy Packbier en Iwan Linckens.

De eerste editie van Eroica Limburg vindt plaats in het Zuid-Limburgse Valkenburg. Vandaag publiceren we de enthousiaste e-mail die we de dag na de perspresentatie van het project ontvingen van Eroica oprichter Giancarlo Brocci. Graag berichten we op deze manier over de geboorte van het evenement, omdat de e-mail van Giancarlo de sfeer heeft van een handgeschreven brief, zoals we die kennen van vroeger. Stel u, voordat u verder leest, voor dat u de envelop openmaakt, de brief eruit haalt en in een leunstoel gaat zitten om hem te lezen.

Het was echt een geweldige ervaring, inclusief het genot van de samenwerking met Angela en Livio. We logeerden in een mooi hotel tegenover het station van Valkenburg, het oudste nog bestaande van Nederland, en we kregen een foto uit 1948 te zien van Fausto Coppi met zijn Belgische coach van dat jaar, Driessen voor dat zelfde station.
In Valkenburg, de omgeving waar Eroica Limburg gaat plaatsvinden, hangt het wielrennen in de lucht en op elke straathoek zie je dan ook fietsen staan. De regio ligt centraal ten opzichte van Nederland, België en Duitsland (beide landsgrenzen liggen op iets meer dan 20 km afstand), en in Zuid-Limburg werd al veel wielerhistorie geschreven.  
Diverse straten in Valkenburg zijn vernoemd naar wielrenners en op een aantal rotondes staat een fietsmonument. De Amstel Gold Race is alomtegenwoordig (in de vorm van een bar, de klim tegen de Cauberg, de eindstreep en winkels) en het historische stadje (circa 8.000 inwoners) heeft een charmant en elegant centrum. Valkenburg is een toeristische bestemming en er zijn dan ook veel hotels. Veel bezoekers zijn wielrenners (de enige heuvels die Nederland rijk is bevinden zich hier) en gokkers (er is een casino). En verder ligt het dicht bij toeristische bestemmingen zoals Luik, Keulen en Maastricht. In de maanden november en december is er een kerstmarkt in de plaatselijke grotten en in het voorjaar vindt niet ver van Valkenburg muziekfestival Pinkpop plaats (met top-acts als de Rolling Stones), dat elk jaar 70.000 bezoekers trekt.
Naast de Amstel Gold Race voor profs is er voor amateurs een toerversie (uit 30.000 aanmeldingen worden 17.000 deelnemers geloot) en dat verloopt, volgens Iwan, uiterst efficiënt. Nadat we samen met de organisatoren iets hadden gegeten ontmoetten we voorafgaand aan de persconferentie zo ongeveer alle betrokkenen, onder wie de ambassadeurs: allemaal opmerkelijke figuren, althans, afgaand op onze eerste indruk.
Onder hen Jan Janssen, wereldkampioen in 1964 en winnaar van onder meer de Tour in 1968, de Vuelta in 1967 en Parijs-Roubaix. Kortom: een buitengewoon kampioen. En verder onze mannen uit Gaiole, Leo van Vliet en Bennie Ceulen, Bert van Marwijk, topcoach in het betaald voetbal, en uiteraard Jan Smeets, organisator van het eerder genoemde Limburgse popfestival – een kopstuk in zijn branche.
Ik werd onthaald als een ster: niet alleen voor de interviews, maar omdat het belang van de Eroica kennelijk wordt ingezien – nog los van het feit dat het gaat om een groots evenement, iets waaraan in Valkenburg geen gebrek is. Met veel mensen kon ik communiceren in het Frans, dat in deze regio niet onbekend is dankzij de onmiddellijke nabijheid van Luik en het Franstalige Wallonië. Door de aanwezigheid van de grenzen met deze landen spreekt iedereen hier meerdere talen. Zeer bijzonder.
Ik was aangenaam verrast door de vele vragen over het ontstaan van de Strade Bianche: ik had 3 exemplaren van mijn boek bij me en dat was behalve nuttig ook nog eens leuk.
De drukbezochte persconferentie begon even na 14.00 uur in het Valkenburgse station, dat tegenwoordig een gezellig café annex ontmoetingspunt huisvest. De gastheer gaf alle sprekers, onder wie afgevaardigden uit de politiek, voldoende tijd en aansluitend was er een discussieronde met de vijf testimonials. Mij werden enkele vragen gesteld over het ontstaan en de waarden van de Eroica, vertaald door Angela en door de gastheer (de voertaal van de persconferentie was Nederlands).
Aan bod kwam onder meer de wielerhistorie van Valkenburg, vijf keer gaststad voor het WK, waarbij de strijd om de regenboogtrui van 1948 het hoogtepunt aangaf in de rivaliteit tussen Bartali en Coppi. Ook het WK van 1979, waarbij Battaglin ten val werd gebracht tijdens de sprint die uiteindelijk werd gewonnen door Jan Raas, is beroemd.
Het zag er allemaal goed uit, inclusief de fietsen, bijzondere shirts en schitterende foto’s die voor de persconferentie waren voorbereid. Verdere details zijn denk ik overbodig: om diverse redenen, waaronder de korte film die werd vertoond, is mijn indruk dat we hier te maken hebben met een evenement dat kan wedijveren met de Eroica Britannia en het bijbehorende festival. 
Na afloop bekeken we met Iwan het centrum, de logistiek en een aantal onderdelen van het parcours, waaronder stukken onverharde weg.
Mijn simpele conclusie is dat alles er op wijst dat dit een buitengewone editie van de Eroica gaat worden. Complimenten aan iedereen die het belang inzag van het contact en de mogelijkheden, die er in Valkenburg te over zijn.

Hartelijke groeten,

Giancarlo 


Deel     
       

               
               

               

@ L’Eroica 2014 | VAT Code IT01357870524
Eroica Limburg    |    2017 All Rights Reserved
Website designed by 93ft.com and developed by Alias